Kto z nas nie zna dania, jakim jest sałata Caesar? Istnieją różne wersje tego, kto stworzył przepis na ten posiłek, jednak jedno jest pewne- wszystkie historie łączą te same składniki. Sałatka Cezar nie może obyć się bez sałaty rzymskiej, grzanek, parmezanu i specjalnie przygotowanego sosu. Chcesz dowiedzieć się więcej o tej wyśmienitej potrawie, której możesz skosztować w restauracji U Fukiera Warszawa? Zapraszamy do lektury!
Historia sałatki Cezar
Oficjalna wersja głosi, że Caesar Cardini wyemigrował z Włoch do USA po pierwszej wojnie światowej. Mieszkał w San Diego, lecz prowadził restaurację Caesars w Meksyku, ze względu na obowiązującą prohibicję. Pewnego dnia skończyły mu się główne składniki na wszelkie potrawy, a jedyne co zostało to sałata, pieczywo i ser. Aby nie zawieść gości, postanowił stworzyć na szybko sałatkę, a z musztardy, jajek i oliwy zrobił sos, który podbił serca wszystkich odwiedzających jego lokal. Potrawa stała się hitem, a niektórzy zaczęli przychodzić tylko i wyłącznie po nią, nie zwracając uwagi na inne dania w karcie. Po osiągnięciu takiego sukcesu pojawiły się głosy, że ta historia nie jest prawdziwa. Wspólnik Cardiniego stwierdził, że to on jako pierwszy przygotował sałatkę.
Sałatka Cezar – składniki
Aby przygotować danie, jakim jest sałata Cezar, musimy zdać sobie sprawę z tego, jakie składniki są w oryginalnym przepisie. Są to: sałata rzymska, grzanki, parmezan, oliwa z oliwek, sos Worcestershire, anchois, żółtko, ocet winny, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz. Dzisiaj prawie wszędzie podaje się ją z dodatkiem kurczaka lub krewetek.
Sałatka Cezar- przepis
Przygotowanie sałatki Cezar rozpoczynamy od umycia, osuszenia i porwania na kawałki sałaty rzymskiej. Wkładamy ją do miski i przystępujemy do przygotowania grzanek. Wystarczy podpiec na patelni bagietkę pokrojoną na kawałki przez około 7 minut. Następnie robimy sos, czyli to, w czym zawiera się cała magia sałatki. Roztrzepujemy jajko, dodajemy musztardę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, ocet i Worcestershire. Niektórzy lubią również dodać kilka łyżek parmezanu. Wlewamy sos do miski i wsypujemy grzanki.
Danie, jakim jest sałata Caesar Magdy Gessler to lekki, aczkolwiek pożywny posiłek pełen witamin i minerałów. Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja. W oryginalnym przepisie nie ma kurczaka, jednak warto go dodać, aby zwiększyć ilość dostarczanego białka. Ciekawym zabiegiem będzie też zamienienie mięsa z jajkami czy tofu, aby osoby na diecie bezmięsnej również mogły skosztować tej potrawy. Przepis na to danie jest niezwykle prosty, dzięki czemu możemy mieć ten ikoniczny posiłek w swoim domu.