Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Co podać na grilla? Pomysły i inspiracje

15 lipca 2022 Co podać na grilla


Polacy uwielbiają grillować, zwłaszcza latem, czemu ciężko się dziwić. Dania z rusztu są bardzo smaczne, a przy okazji można cieszyć się piękną pogodą oraz czasem spędzanym z bliskimi. Co podać na grilla, aby zaskoczyć gości?

Boczek wędzony

Boczek z grilla to wspaniały przysmak. Trzeba jednak go odpowiednio przygotować. Kupując boczek, należy zwrócić uwagę na to, by był tłusty. Przede wszystkim dlatego, że to właśnie tłuszcz decyduje o smaku mięsa. Zapobiega także jego wysychaniu w trakcie obróbki. Boczek na kilka godzin przed rusztowaniem należy zamarynować i zostawić w lodówce. Przed położeniem go na ruszcie, należy pociąć go na mniejsze kawałeczki, a następnie grillować je kilka minut z każdej strony. Będą one gotowe do jedzenia, kiedy się zarumienią.

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki to nieodłączny element naszej diety. Warto czasem dla odmiany przygotować je na grillu. Zwłaszcza że są świetnym uzupełnieniem do mięs i ryb. Na początku ziemniaki należy umyć i wyszorować (bez ściągania skórki), a następne położyć na folii aluminiowej. Ziemniaki dobrze jest doprawić cebulką, czosnkiem oraz ziołami. Na koniec należy dodać nieco masła, dzięki któremu ziemniaki nie przyleją się do folii. Warzywa należy owinąć folią i piec na ruszcie około godziny.

Warzywa z grilla

Świetnym dodatkiem do grillowanych dań są również warzywa. Co grillować? Najlepiej sięgnąć po pomidory, paprykę, cukinię, szparagi i pieczarki. Warto je zamarynować w oliwie z oliwek. Atrakcyjną opcją jest faszerowanie warzyw np. serem czy kaszą. Można pokusić się również na zrobienie szaszłyków.

Grillowane grzanki

W czasie grillowania każdy chętnie sięgnie po chrupkie pieczywo. Dobrze więc kupić bagietkę i ją pokroić. Następnie kromki należy posmarować masełkiem, dodając do niego wyciśnięty czosnek oraz zioła prowansalskie. Trzeba je później wyłożyć na aluminiowej tacce i grillować parę minut, aż nabiorą złotego koloru.

Grill z Magdą Gessler

Chcesz przygotować wyjątkowe dania na grilla? Skorzystaj z oferty delikatesów Magdy Gessler: https://delikatesy.ufukiera.pl/grill-z-magda. Znajdziesz w nim pyszne mięso (boczek i kiełbasę), smaczny chleb oraz sosy barbecue, które urozmaicą smak dań przygotowanych na ruszcie. Możesz także zdecydować się na zamarynowane warzywa i świeże soki. Wszystkie produkty sprawią, że spotkanie przy grillu będzie wyjątkowo smaczne!

Grill daje wiele możliwości. Pozwala na obróbkę ryb, mięsa, pieczywa, warzyw, a nawet owoców. To dlatego barbecue nigdy się nie nudzi. Zwłaszcza jeśli bazować na produktach pochodzących z oferty delikatesów Magdy Gessler.

Redakcja i-modnie.pl

Redakcja i-Modnie.pl to zespół pasjonatów mody, urody i zdrowego stylu życia. Tworzymy wartościowe treści, które mają na celu inspirowanie i wspieranie naszych czytelników w codziennych wyborach.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Co podać na grilla
Kasza jaglana

Jesteś zainteresowany reklamą?